INFORMACJA O PODPROGRAMIE POPŻ 2017 - Efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Gaszowicach z terenu województwa Śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa          w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

      3. Pomoc żywnościowa trafiła do 309 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Gaszowice

      4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym: ponad 15 ton żywności oraz 1854 paczek żywnościowych;

      5. W ramach Podprogramu 2017 dla 309 osób korzystających z pomocy żywnościowej

       przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 4 spotkania dla  25 uczestników

• Kulinarne - 4 spotkań dla 25 uczestników.